Μέσα στο σπίτι μιας οικογένειας, ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους είναι το παιδικό δωμάτιο. Εκεί τα παιδιά μεγαλώνουν, παίζουν, διαβάζουν και, σίγουρα, περνούν πολύ χρόνο της ημέρας τους. Δεν είναι ένα απλό υπνοδωμάτιο. Είναι ένας χώρος όπου μπορεί να εξελίξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του και να το… δελεάζει να περνά χρόνο εκεί.

Πώς χρειάζεται, όμως, να είναι ένα παιδικό δωμάτιο εξοπλισμένο, ώστε να καλύπτει όλα τα παραπάνω;

Πριν Ξεκινήσεις…

Σαφώς και η σωστή οργάνωση του χώρου, καθώς και η προσεγμένη διακόσμησή του είναι βασικά στοιχεία. Για το παιδικό δωμάτιο, όμως, παίζουν ρόλο επιπλέον παράγοντες.

Χρειάζεται να είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο που να σέβεται την προσωπική ελευθερία του παιδιού, να του προκαλεί όμορφα και θετικά συναισθήματα και να το εμπνέει να εξελίξει τα ενδιαφέροντά του. Ήδη από μικρή ηλικία, καλό είναι να του εξάπτει το ενδιαφέρον για μάθηση και την περιέργεια για πειραματισμό. Τα χρώματα και η συνολική διακόσμηση παίζουν καταλυτικό ρόλο και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Παρακάτω σου προτείνουμε ιδέες διακόσμησης αλλά και όλα τα απαραίτητα έπιπλα που πρέπει να έχει το παιδικό υπνοδωμάτιο.

παιδικο δωματιο διακοσμηση

Κρεβάτι για… Όνειρα Γλυκά

Τα είδη κρεβατιών που υπάρχουν είναι πολλά και βγαίνουν σε πολλά στυλ και χρώματα. Καλό είναι η επιλογή του κρεβατιού για το παιδικό δωμάτιο να γίνει με γνώμονα τη διαρρύθμιση του χώρου, αλλά και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει το παιδί φίλους του. Αν δεν επιθυμείς να αλλάξεις το παιδικό κρεβάτι μετά από λίγα χρόνια, χρειάζεται προσοχή στο μέγεθος, το χρώμα και το χαρακτήρα του κρεβατιού, με σκοπό να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην εφηβεία του.

Τα μεταλλικά κρεβάτια μπορούν να είναι λιγότερο ογκώδη σε σχέση με τα ξύλινα και ίσως εύκολα παρερμηνεύονται ως πιο άβολα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Με το κατάλληλο στρώμα και πάπλωμα, μπορείς να δημιουργήσεις ζεστασιά και θαλπωρή στο παιδικό δωμάτιο. Μάλιστα, ο σκελετός ενός μεταλλικού κρεβατιού μπορεί να μεταποιηθεί και να διαμορφωθεί ευκολότερα στις ανάγκες ενός εφήβου.

Επιπλέον, κάτι ακόμα σημαντικό είναι η ελευθερία στην κίνηση. Προτίμησε κρεβάτια χωρίς κάγκελα ή προστατευτικά στο πλάι. Ειδικά αν το κρεβάτι βρίσκεται στο έδαφος και δεν είναι κουκέτα, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί το παιδί κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τέλος, στην αναζήτηση του κρεβατιού θυμήσου πως μπορείς να επιλέξεις κρεβάτι που να έχει αποθηκευτικό χώρο από κάτω ή να μπορεί να γίνει καναπές, τοποθετώντας μαξιλάρια πάνω.

παιδικο δωματιο κρεβατι

Συμβουλή:

Αν ο χώρος είναι περιορισμένος, η επιλογή της κουκέτας γίνεται μονόδρομος, καθώς θα πρέπει να εξυπηρετήσει 2 παιδιά. Από την άλλη, αν πρόκειται να επιλέξεις ένα υπερυψωμένο κρεβάτι για το παιδικό δωμάτιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παρέχει ασφάλεια και να εξυπηρετεί την ευρύτερη διακόσμηση του χώρου.

παιδικο δωματιο κουκετα

Αποθηκευτικοί Χώροι στο Παιδικό Δωμάτιο

Οι αποθηκευτικοί χώροι στο παιδικό δωμάτιο είναι το άλφα και το ωμέγα, καθώς εκεί είναι που το παιδί έχει συγκεντρωμένα όλα του τα πράγματα.

Ντουλάπες

Ο πρώτος και κυριότερος αποθηκευτικός χώρος είναι η ντουλάπα. Μεγάλη, μικρή, μονή ή διπλή, μέσα στη ντουλάπα μπορείς να αποθηκεύσεις από ρούχα και υποδήματα, μέχρι και κούτες με αναμνηστικά ή παιχνίδια. Προτίμησε καλύτερα μια ντουλάπα με (εσωτερικό ή εξωτερικό) καθρέφτη. Παρόλο που τα μικρά παιδιά μπορεί να μην του δώσουν σημασία, τα παιδιά στην εφηβεία αρχίζουν να προσέχουν περισσότερο την εμφάνισή τους και θα τους εξυπηρετήσει.

Όσον αφορά το χρώμα και το σχέδιο… το ιδανικό είναι η ντουλάπα να ταιριάζει με την υπόλοιπη διακόσμηση. Αν, για παράδειγμα, το παιδικό δωμάτιο είναι διακοσμημένο με το στυλ “ζούγκλα” που τα τελευταία χρόνια προτιμάται ιδιαίτερα, η ντουλάπα πρέπει να κινείται στο ίδιο μήκος διακόσμησης. Από την άλλη, αν έχεις επενδύσει σε μια μεγάλη ντουλάπα, με σκοπό να την κρατήσεις και για όταν μεγαλώσει το παιδί, προτίμησε μια ξύλινη μονόχρωμη, που να ταιριάζει στη διακόσμηση, χωρίς να γίνονται υπερβολές.

Κρεβάτι

Όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω, ένας καναπές κρεβάτι ή ένα κρεβάτι που έχει από κάτω και αποθηκευτικό χώρο είναι ό,τι πρέπει για να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στο παιδικό δωμάτιο.

Ωστόσο, αν έχεις επιλέξει υπερυψωμένο κρεβάτι ή κουκέτα, τότε από κάτω υπάρχει αρκετός αποθηκευτικός χώρος, καθώς το ίδιο το κρεβάτι δεν καταλαμβάνει μέρος του δαπέδου του υπνοδωματίου.

Εναλλακτικά…

Έξυπνο τρικ είναι να καταφέρεις να αναγάγεις την αποθήκευση των πραγμάτων σε παιχνίδι. Tα μπαούλα και τα μεγάλα πολύχρωμα κουτιά είναι μία λύση, αλλά βασικό στη διακόσμηση του παιδικού υπνοδωματίου είναι η φαντασία.

Τοποθέτησε ράφια διαφορετικού μεγέθους και χρώματος σε μία γωνία και τοποθέτησε πάνω τους βιβλία, παιχνίδια, αλλά και διάφορα διακοσμητικά, όπως φωτογραφίες και αναμνηστικά!

παιδικο δωματιο ντουλαπα

Μαγική… Γωνιά Διαβάσματος

Το γραφείο είναι ένας χώρος μέσα στο παιδικό υπνοδωμάτιο όπου το παιδί πρόκειται να αφιερώσει αρκετό από το χρόνο του μεγαλώνοντας. Είναι σημαντικό να είναι είναι ελκυστικό, ώστε να το βοηθάει στη συγκέντρωση.

Ένα μεγάλο, τακτοποιημένο γραφείο, με πολύ ελεύθερο χώρο, δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να έχει άμεσα προσβάσιμο ό,τι χρειάζεται στο διάβασμά του.

Για το λόγο αυτό, κοντά στο γραφείο πρέπει να υπάρχει μια βιβλιοθήκη. Καλό είναι να διαθέτει μεταβλητού ύψους ράφια, καθώς η ποικιλία και το είδος των βιβλίων του παιδιού συνεχώς μεγαλώνει.

Φυσικά, στη βιβλιοθήκη μπορείς να τοποθετήσεις κι άλλα αντικείμενα, όπως παιχνίδια, διακοσμητικά και πράγματα που έχει φτιάξει το παιδί. Ένα από αυτά είναι τα best – seller πουφ καθίσματα του Jomahome ! Απαλά μεγάλα μαξιλάρια παιχνιδιών όπως τα λένε οι μικροί μας φίλοι ή αλλιώς πουφ, μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με τα βελούδινα μαξιλαράκια του Jomahome και να κάνουν το δωμάτιο του παιδιού σας λίγο πιο ζεστό και κομψό. Σίγουρα θα ξετρελαθούν και από τα που καθίσματα σε σχέδιο κουνελιού ! Welcome to Joma family Rabbit bean bag. Απαλά κουνελάκια πουφ για τρελά παιχνίδια !  

Παράλληλα, η καρέκλα του γραφείου του θα πρέπει να είναι αναπαυτική και ανατομική. Για να κάθεται σωστά, χρειάζεται να διαθέτει μπράτσα και το ύψος της να είναι ρυθμιζόμενο, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού καθώς αυτό μεγαλώνει.

παιδικο δωματιο γραφειο

Μην ξεχνάς όμως…

Το πιο σημαντικό σε ένα παιδικό υπνοδωμάτιο είναι να αφήσεις χώρο στα παιδιά να είναι ελεύθερα. Να παίζουν, να δημιουργούν και να ονειρεύονται. Αν έχουν το χώρο τους θα μάθουν να είναι πιο αυτόνομα, να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, να είναι πιο υπεύθυνα και να φροντίζουν τα δικά τους πράγματα.

Επομένως, μη διστάσεις να βάλεις κι εσύ φαντασία όταν διακοσμείς το παιδικό υπνοδωμάτιό τους. Παρακάτω θα βρεις ορισμένες θεματικές που μπορείς να ακολουθήσεις, καθώς και διακοσμητικά tips.

  • Πολύ διαδεδομένο στο παιδικό δωμάτιο είναι το “στυλ Ζούγκλα”.

Τοποθέτησε στο πάτωμα χαλιά σε γήινα, πολύχρωμα ή πράσινα χρώματα, ή με σχήματα ζώων. Στον τοίχο μπορείς να τοποθετήσεις ταπετσαρία που να έχει κάκτους, ή μεγάλα και πυκνά φυτά. Με τον τρόπο αυτό θα προσδώσεις την αίσθηση της φύσης στο παιδικό δωμάτιο. Συνδίασε και τα αγαπημένα σεντόνια του Jomahome ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το Ζουγκλοδωμάτιο ! Σεντονάκια με δεινόσαυρους, βραδύποδες και άλλα πολλά σχέδια δεν μπορούν να λείπουν από αυτό .

Παράλληλα, προτίμησε ξύλινα υλικά για διακοσμητικά και έπιπλα.

παιδικο δωματιο ζουγκλα
  • Ιδανικό για κοριτσίστικο παιδικό δωμάτιο.

Μόδα στο κοριτσίστικο παιδικό δωμάτιο είναι τα μικρά φωτάκια, τα διάφορα υφάσματα και, φυσικά, τα λούτρινα κουκλάκια.

Όλα αυτά δημιουργούν μια ρομαντική διάθεση που η μικρή σας κόρη θα λατρέψει!

Φυσικά, κάποια από αυτά, όπως τα λαμπάκια, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για το αγορίστικο υπνοδωμάτιο. Σε κάθε περίπτωση, θα χαρίσουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

παιδικο δωματιο λουτρινα
  • Η άγρια Δύση στο παιδικό δωμάτιο.

Οι ινδιάνικες σκηνές έχουν γίνει μόδα τον τελευταίο καιρό, κάνοντας εμφάνιση σε πολλά περιοδικά για interior design. Τα τίπι, οι χαρακτηριστικές ινδιάνικες τέντες, μπορούν να αποτελέσουν τον ιδανικό χώρο όπου το παιδί θα μπορεί να παίζει. Αν το δωμάτιο ακολουθήσει μια παρόμοια διακόσμηση, σίγουρα θα δημιουργήσει μια μοναδική εικόνα.

παιδικο δωματιο ινδιανικη τεντα

Όποια και αν είναι η τελική σου επιλογή για το παιδικό δωμάτιο, σίγουρα τα παιδιά θα το λατρέψουν. Το σημαντικό είναι να τους χαρίσεις το δωμάτιο που θα γίνει ο δικός τους προσωπικός μικρόκοσμος και που θα φιλοξενήσει μοναδικές παιδικές αναμνήσεις!

TAGS: Διακόσμηση , Ιδέες , Ιδέες Interior Design , Ιδέες Και Λύσεις

Νέο!
Add to cart