Πιάνουμε ένα-ένα τα είδη που περιλαμβάνονται στην προίκα μωρού και δίνουμε στους μέλλοντες γονείς χρήσιμες συμβουλές για την αγορά και τη χρήση τους!

Σε προηγούμενα άρθρα μας, έχουμε μιλήσει για το τι χρειάζεται ένα νεογέννητο ώστε να είμαστε σε θέση να το φροντίσουμε όπως πρέπει, αλλά και για το τι χρειάζεται να προσέξουμε, ώστε να φτιάξουμε ένα ασφαλές παραμυθένιο δωμάτιο για τα μικρά μας.

Εδώ, λοιπόν, θα εστιάσουμε στα είδη που αποτελούν την προίκα μωρού, που πέρα από την πρακτική λειτουργία τους, μπορούν κάλλιστα να γίνουν μέρος των γλυκών αναμνήσεων που θα συντροφεύουν για πάντα το παιδί σας.

Τι εννοούμε όταν λέμε «προίκα μωρού»

Πιθανώς, έχετε ακούσει κάποια μαμά ή κάποιον μπαμπά από τον κύκλο σας να λέει «αργήσαμε, γιατί έπρεπε να μαζέψουμε όλη την προίκα», την ώρα που φτάνει στο ραντεβού σας.

Συχνά, στον προφορικό λόγο, χρησιμοποιούμε με χιουμοριστικό τρόπο τη λέξη «προίκα» για να αναφερθούμε σε οτιδήποτε ανήκει στο σύμπαν του παιδιού, από πάνες, μπιμπερό και φαγητοδοχεία μέχρι καρότσια, γιογιό και παιχνίδια.

Ως εμπορική κατηγορία στα καταστήματα βρεφικών ειδών, όμως, η  προίκα μωρού είναι κάτι πιο συγκεκριμένο. Πρόκειται κυρίως για λευκά είδη ή και για προϊόντα που σχετίζονται με τον ύπνο του παιδιού.

Τα είδη της προίκας τα προμηθευόμαστε πριν από τη γέννηση του μωρού, ενώ συχνά λαμβάνουμε κάποια από αυτά ως δώρο προς το νεογέννητο από παππούδες και γιαγιάδες, θείους και θείες και άλλους στενούς συγγενείς.

Στα βασικά είδη της προίκας περιλαμβάνονται τα εξής:

• Βρεφικές φωλιές
• Σελτεδάκια
• Λαβέτες – Πανάκια φροντίδας
• Πάνες αγκαλιάς – Μουσελίνες
• Πάντες για κούνιες
• Σεντόνια – Μαξιλαροθήκες
• Κουβέρτες – Παπλώματα

Βρεφικές φωλιές

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο βρεφικό προϊόν καθώς, σε σχέση με άλλα βρεφικά είδη, μετρά αναλογικά λίγα χρόνια ζωής, μέσα στα οποία όμως έχει γίνει αρκετά δημοφιλές. Στην όψη μοιάζει με βαρκούλα, χάρη στο περιφερειακό μαξιλάρι που οριοθετεί την, περίπου οβάλ, επιφάνειά του.

Η λογική του είναι να αποτελέσει ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ της κοιλιάς της μαμάς και του λίκνου ή της κούνιας, καθώς λειτουργεί σαν φωλίτσα ή προστατευτικό κουκούλι για το νεογέννητο, προσφέροντάς του μια αίσθηση ασφάλειας, ηρεμίας και θαλπωρής.

Οι βρεφικές φωλιές απευθύνονται σε μωρά 0-6 μηνών συνήθως, ενίοτε και λίγο μεγαλύτερα αν το μέγεθός τους το επιτρέπει, και πρέπει να τοποθετούνται αποκλειστικά σε σκληρές και σταθερές οριζόντιες επιφάνειες.

Είναι, δε, από τα είδη που προτιμούν οι γονείς που επιλέγουν τη συγκοίμηση (co-sleeping), καθώς οι φωλιές οριοθετούν τη θέση του βρέφους στο κρεβάτι (σε αυτή την περίπτωση, το κεφάλι του βρέφους εντός της φωλιάς πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος με το κεφάλι των γονιών στο κρεβάτι).

Πέραν αυτού, αποτελούν λύση για τον ύπνο κατά τη διανυκτέρευση εκτός σπιτιού (π.χ., σε μια εκδρομή Σαββατοκύριακου), αλλά και για να έχετε κοντά σας το μωρό σας οπουδήποτε και αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και για την αλλαγή του παιδιού ή για τον χρόνο χαλάρωσης/παιχνιδιού του.

Φωλίτσα Mickey

Διαστάσεις

  • Εξωτερικό μήκος : 1,00 μ.
  • Εσωτερικό μήκος : 75 εκ.
  • Εξωτερικό φάρδος : 80 εκ.
  • Εσωτερικό φάρδος : 45 εκ.
  • Πλένεται ολόκληρη στο πλυντήριο στους 30 βαθμούς σε χαμηλών στροφών πρόγραμμα . Προτιμήστε το φυσικό στεγνωμα .

Σελτεδάκια

Best-seller προΐόν !! Τα σελτεδάκια, είναι αδιάβροχα καλύμματα, ο βασικός ρόλος των οποίων είναι να προστατεύουν ευπαθείς επιφάνειες και άλλα υφάσματα κατά την ώρα της αλλαγής του μωρού – εξ ου και είναι επίσης γνωστά ως καλύμματα αλλαγής.

Βγαίνουν σε διάφορες διαστάσεις (π.χ. 40×60 ή 50×70 εκ.), και από τη μία πλευρά είναι βαμβακερό ύφασμα, ενώ από την άλλη αδιάβροχα. Έτσι, συγκρατούν την υγρασία του ιδρώτα, του σάλιου ή του οτιδήποτε… ξεγλιστρήσει από την πάνα, μην αφήνοντάς τη να περάσει σε στρώματα και καναπέδες.

Η ποικιλία που μπορείτε να βρείτε στο site του Jomahome είναι μεγάλη, από τα πιο απλά μονόχρωμα έως πολύχρωμα, με διάφορα χαριτωμένα σχέδια.

Σετ Σελτεδάκια (3 τμχ.)

Χρήσιμο tip
Αν και, τις πρώτες ημέρες που θα πάτε στο σπίτι από το μαιευτήριο, θα μπορούσατε να βολευτείτε και με δύο σελτεδάκια, ένας ιδανικός αριθμός για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας ως προς τη διαθεσιμότητά τους (ατυχήματα-πλυσίματα) είναι από έξι έως οχτώ.

Λαβέτες– Πανάκια φροντίδας

Μετά το τάισμα του βρέφους τι ακολουθεί; Το ρέψιμο. Και κατά το ρέψιμο τι μπορεί να συμβεί; Μια γουλίτσα από το γάλα να βάλει την, όχι και τόσο κομψή, πινελιά της στην μπλούζα σας.

Εδώ, λοιπόν, έρχονται να τείνουν χείρα βοηθείας οι λαβέτες, τα μικρά τετράγωνα πετσετάκια (40×400 εκ.) που τοποθετούνται στον ώμο, ώστε να απορροφήσουν αυτές τις γουλίτσες και να σώσουν τις μπλούζες μας από τα απανωτά πλυσίματα. Νέο απόκτημα, βέβαια, για το Jomahome είναι και οι must-have λαβέτες ώμου σε σχήμα ιδανικό για να καλύπτει τον ώμο του κάθε γονέα και να συγκρατεί τους γούλιες του μωρού.

Με αυτές, περίπου, τις διαστάσεις και σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, μπορεί να τις συναντήσουμε και ως πανάκια φροντίδας ή ως βρεφικά πανάκια ώμου.

Φτιαγμένες από βαμβακερά υφάσματα, κατάλληλα για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού μας, οι λαβέτες χρησιμοποιούνται επίσης για να σκουπίζουμε το στόμα του βρέφους από τα σαλάκια που τρέχουν, αλλά και για να καλύψουμε μια επιφάνεια ώστε να ακουμπήσουμε πρόχειρα το κεφαλάκι του.

Χρήσιμο tip
Αν σκεφτείτε ότι τα νεογέννητα τρώνε κάθε 2-3 ώρες, καταλαβαίνετε ότι η κάθε μέρα περιλαμβάνει μπόλικα ταΐσματα – και αντίστοιχα ρεψίματα. Βεβαίως, δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε ρέψιμο θα συνοδευτεί από γουλίτσα, ενώ επίσης οι λαβέτες είναι τις περισσότερες φορές δύο όψεων.

Ακόμα κι έτσι, όμως, το λογικό είναι να έχετε επαρκή αριθμό για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας. Οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν να έχουν διαθέσιμες γύρω στις 10 λαβέτες, δεδομένου ότι πρόκειται για είδος με χαμηλό κόστος και είναι διαθέσιμο σε σετ 3 τεμαχίων .

Σετ Λαβέτες (3 τμχ.)

Πάνες αγκαλιάς – Μουσελίνες

Αυτά τα απαλά, βαμβακερά κομμάτια υφάσματος είναι για τους γονείς ό,τι είναι οι ελβετικοί σουγιάδες για τους εξερευνητές βουνού. Κι αυτό γιατί έχουν πολλές χρήσεις και σας λύνουν τα χέρια.

Για παράδειγμα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν είναι ανεπτυγμένο και εκεί έξω κυκλοφορούν βακτήρια και ιοί, όπου και αν θέλετε να το ακουμπήσετε, απλώνετε πρώτα μια καθαρή πάνα αγκαλιάς ή μουσελίνα, το τοποθετείτε πάνω της και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Επιπλέον, είναι διαθέσιμες σε 2 διαστάσεις (70*70 ή 1,20*1,20 cm.)

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε με αυτό το πολυχρηστικό «εργαλείο»;

1. Να τυλίξετε το σώμα του βρέφους, για να του δώσετε αυτή την πολύτιμη αίσθηση θαλπωρής και ασφάλειας που χρειάζεται.
2. Να το χρησιμοποιήσετε ως σκίαστρο στο καρότσι ή στο αυτοκίνητο.
3. Να το αξιοποιήσετε ως στρώμα αλλαγής.
4. Να το απλώσετε στους ώμους σας για το ρέψιμο και να σκουπίσετε σαλάκια, αν δεν έχετε λαβέτα στη διάθεσή σας.
5. Κάποιες μαμάδες το χρησιμοποιούν ως κάλυμμα για την ώρα του θηλασμού σε εξωτερικό χώρο.
6. Σε μετέπειτα χρόνο, να το κάνετε σεντονάκι για να σκεπάζετε το μικρό σας.

Sparkle Muslins (Pink, Mint, Green, Grey)

Χρήσιμο tip
Το πόσες πάνες αγκαλιάς – μουσελίνες χρειάζεστε εξαρτάται από τη χρήση που θα τους κάνετε και το πόσο συχνά είστε διατεθειμένοι να βάζετε πλυντήριο (πρόκειται πάντως για υφάσματα που πλένονται εύκολα και είναι ανθεκτικά στις πολλαπλές πλύσεις).

Να σας το πούμε διαφορετικά: αν προμηθευτείτε πέντε, δύσκολα θα το μετανιώσετε πιστεύοντας ότι έχετε κάνει περιττή αγορά. Μπορείτε, λοιπόν, να ξεκινήσετε από εκεί και, ανάλογα με τις καθημερινές σας συνήθειες, να δείτε αν και πόσο χρειάζεται να αυξήσετε τον αριθμό τους.

Πάντες για κούνιες

Οι πάντες είναι ένα είδος περίφραξης που τοποθετείται στην κούνια για να προστατεύει τα παιδιά από χτυπήματα στα κάγκελα ή στα τοιχώματά της. Αποτρέπει επίσης, συνήθως, το μικρό τους χεράκι ή το ποδαράκι να κυλήσει ανάμεσα στα κάγκελα.

Αυτές που μπορείτε να βρείτε στο Jomahome ταξινομούνται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

Πάντες Διπλής Όψης
Μοιάζουν με ενιαίο λεπτό μαξιλάρι, που προσδένεται περιμετρικά στην κούνια με κορδόνια ή κορδέλες.

Πάντα Rainbow

Πάντες πλεξούδες
Πιο χαμηλές από τις παραδοσιακές πάντες και σε σχήμα πλεξούδας, επιτρέπουν καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και μεγαλύτερη δυνατότητα οπτικής επαφής.

Πάντα Πλεξούδα Velvet Beige

Πολυχρηστικά μαξιλάρια
Πρόκειται για βελούδινα μαξιλαράκια σε διάφορα χρώματα και σχήματα ραμμένα με κορδονάκια για να δένουν στην κούνια και φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεχνητό όριο όταν μωρό αρχίσει να εξερευνά τον χώρο μπουσουλώντας.

Βελούδινα Μαξιλαράκια Πάντας

Χρήσιμο tip
Κάποια στιγμή, όταν το μικρό σας αποκτήσει τάσεις… αναρρίχησης, οι πάντες μπορεί να λειτουργήσουν ως σκαλοπάτι για να φτάσει ψηλότερα. Όταν έρθει αυτή η στιγμή, πιθανώς να χρειαστεί να τις αφαιρέσετε, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να καταφέρει να περάσει τα κάγκελα και να χτυπήσει πέφτοντας στο πάτωμα.

Σεντόνια

Τα νεογέννητα και τα βρέφη πρέπει να τοποθετούνται σε καθαρές επιφάνειες, οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε να καλύπτετε το στρώμα του λίκνου ή της κούνιας με κατωσέντονο.

Σετ Σεντόνια Dalmatians

Ενώ η επιλογή του σχεδίου των σεντονιών γίνεται σύμφωνα με το γούστο σας -υπάρχουν αμέτρητα υπέροχα σχέδια στο Jomahome για να διαλέξετε και να δώσετε χρώμα και στιλ στο βρεφικό δωμάτιο- υπάρχουν δύο πράγματα που χρειάζεται να λάβετε υπόψη κατά την αγορά τους:

1. Τα βρεφικά σεντόνια πρέπει να είναι απαλά, υποαλλεργικά και να επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα προσφέρει το βαμβάκι, γι’ αυτό τα βρεφικά σεντόνια που είναι από 100% βαμβάκι θεωρούνται η καλύτερη επιλογή.

Κάποιοι γονείς επιλέγουν σεντόνια βαμβακερά μεν, αλλά με προσθήκη πολυεστέρα, καθώς είναι πιο φθηνά και ανθεκτικότερα στο πλύσιμο, ζαρώνουν λιγότερο απ’ ό,τι τα πλήρως βαμβακερά υφάσματα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, ο πολυεστέρας είναι ένα συνθετικό υλικό που παρεμποδίζει την αναπνοή του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει δερματικά προβλήματα. Μπορεί να ακούγεται ως πιο βολική ή οικονομική λύση για τους γονείς, αλλά δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή που μπορείτε να κάνετε για το μωρό σας.

2. Η άψογη εφαρμογή του κατωσέντονου στο στρώμα είναι μεγάλης σημασίας. Πρέπει να ελέγξετε τις διαστάσεις, ώστε να είστε σίγουροι ότι το σεντόνι θα πιάνει καλά κάτω από το στρώμα και θα είναι τεντωμένο, χωρίς να δημιουργούνται πτυχώσεις ή να υπάρχει το ενδεχόμενο, με τις κινήσεις του βρέφους, να βγει από τη γωνία ή τα πλαϊνά και να μαζευτεί κοντά στο πρόσωπο του παιδιού σας.

Χρήσιμο tip
Αναρωτιέστε πόσα σεντόνια χρειάζεστε; Και εδώ η απάντηση εξαρτάται από το πόσο συχνά είστε διατεθειμένοι να βάζετε πλυντήριο, λαμβάνοντας υπόψη το λέρωμα του σεντονιού από πιθανά σαλάκια, ιδρώτα, εμετό και διαρροές από την πάνα.

Ακόμα και αν το βρέφος σας δεν λερώνει τόσο το ύφασμα, εσείς πόσο συχνά θέλετε να το αλλάζετε, για να κοιμάται το μικρό σας σε φρέσκο σεντόνι;

Τα σεντόνια τα προμηθεύεστε σε σετ (εκείνα που προορίζονται για κούνια περιλαμβάνουν και μαξιλαροθήκη), αλλά κατάλληλο για το στρώμα της κούνιας είναι το κατωσέντονο που έχει λάστιχο, ώστε να πιάνει γύρω-γύρω και να μένει τεντωμένο όσο και αν στριφογυρίζει το παιδί στον ύπνο του. Οπότε μην υπολογίσετε ότι, επειδή κάθε σετ έχει δύο σεντόνια, έχετε καλύψει αντίστοιχα δύο στρωσίματα.

Η κοινή πρακτική λέει ότι ο μίνιμουμ αριθμός που χρειάζεστε είναι τρία. Με ένα να μπαίνει στο πλυντήριο και το άλλο να στρώνεται στην κούνια, το τρίτο λειτουργεί ως εφεδρικό, αν τυχόν το σεντόνι που είναι σε χρήση λερωθεί πριν μπορέσετε να βάλετε πλυντήριο.

Φυσικά, από εκεί και πέρα, εσείς μπορείτε να προμηθευτείτε όσα ακόμα επιθυμείτε, εξαρχής ή σε επόμενο χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες, τους χρόνους και τις συνήθειες της οικογένειάς σας.

Κουβέρτες – Παπλώματα

Αφού το παιδί μας συμπληρώσει τους 12 μήνες, μπορούμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να το σκεπάζουμε στην κούνια, καθώς κοιμάται, με μια κουβέρτα ελαφριά και κατάλληλη σε μέγεθος για την ηλικία του.

New Born Κουβερτάκι Dalmatians

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι στο μεταξύ δεν μπορούμε να «αγκαλιάσουμε» το μωρό μας με μια πλεκτή κουβερτούλα (αγορασμένη, πλεγμένη από τα χεράκια μας ή από τα χέρια της μαμάς ή της γιαγιάς μας) πριν το βάλουμε στη δική μας αγκαλιά!

Ή ότι μία όμορφη κουβέρτα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως κάλυμμα στο κρεβατάκι του – φυσικά και μπορεί, όπως επίσης μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε ζεστό το μωρό μας στο καρότσι.

Το είπαμε, άλλωστε, εξαρχής: οι κουβερτούλες είναι ο ορισμός της ζεστασιάς, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και βοηθούν στο χτίσιμο όμορφων αναμνήσεων…

Για το πάπλωμα, ισχύει χοντρικά ό,τι και για τις κουβέρτες όσον αφορά το σκέπασμα κατά τον ύπνο, με τη διαφορά ότι η σύσταση για τη χρήση παπλωμάτων μετά τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου ζωής του παιδιού είναι ακόμα πιο ισχυρή.

Πάπλωμα & Μαξιλαράκι Hearts

Χρήσιμα tips
• Το βαμβάκι είναι ένα από τα υλικά που αξίζει να προτιμήσετε για την κουβέρτα του παιδιού σας, είτε πρόκειται να την πλέξετε εσείς είτε να την αγοράσετε. Το μαλλί και το φλις θεωρούνται επίσης καλές επιλογές για τους πιο κρύους μήνες – προσοχή, όμως, αν το μικρό σας ιδρώσει, η κοιλίτσα του είναι αισθητά ζεστή στην επαφή ή τα αυτάκια του κόκκινα, πάει να πει πως υπερθερμαίνεται και χρειάζεται να το σκεπάσετε με κάτι λιγότερο ζεστό ή να του αφαιρέσετε κάποιο ρουχαλάκι.

• Αυτό που δεν είναι καλή επιλογή είναι το να έχει η κουβέρτα κρόσσια, χάντρες, κουμπιά ή άλλα αφαιρούμενα διακοσμητικά στοιχεία που θα μπορούσαν, βάζοντάς τα το παιδί στο στόμα, να προκαλέσουν τον πνιγμό του.

• Επιλέξτε πάπλωμα που πλένεται εύκολα και στεγνώνει εξίσου εύκολα.

Ασφαλής ύπνος

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συστήνεται τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού να μην υπάρχει τίποτα άλλο μέσα στην κούνια του πέρα από το ίδιο, ώστε να μειωθούν το ρίσκο ασφυξίας ή υπερθέρμανσής του και ο κίνδυνος για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Πέρα από τα μαξιλάρια, στα οποία ήδη αναφερθήκαμε, αυτό αφορά και τα χαλαρά σκεπάσματα (πανωσέντονο, κουβέρτα, πάπλωμα), τις πάντες, λούτρινα αρκουδάκια και ό,τι άλλο θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικό κίνδυνο, φράζοντας τους αεραγωγούς του παιδιού αν κολλήσει πάνω το μουτράκι του.

Για τον ασφαλή ύπνο του παιδιού σας, σας συστήνουμε να ακολουθήσετε τις συμβουλές και τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.

Εμείς, από την άλλη, είμαστε, όπως πάντα, στη διάθεσή σας για να σας λύσουμε όποια τυχόν απορία για τα βρεφικά είδη προίκας που διαθέτουμε στη συλλογή μας, αλλά και για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, σύμφωνα με τις ανάγκες, την αισθητική και το budget σας!

Νέο!
Add to cart